MANNEN SOM GICK UT I SIN TRÄDGÅRD, TITTADE PÅ EN JORDKULLE OCH HITTADE EN MEDELTIDA TEGELUGN.

Vad kan en gammal kulle på en villatomt innehålla?

Den frågan ställde sig Jan Peder Lamm, arkeolog och tidigare förste antikvarie och forskningschef vid Historiska museet.

Året 1943 köpte Jan Peders föräldrar en villa med en stor tomt vid Baggensfjärdens strand i Saltsjö Boo sydöst om Stockholm. Tomten ligger på vad som under medeltiden var ett näs vid inloppet till Stäket och den trånga farled som via Skuru ledde in till Stockholm. 2008 fick han slutligen möjlighet att undersöka kullen.

trapp

En arkeologisk undersökning startade och blev till en utgrävning som genomfördes under flera somrar. Svaret: det var en medeltida tegelugn – den hittills äldsta, kända i Stockholmstrakten!

Se filmen, hör Jan Peder berätta på museet HAMN…

interaktive_7pages

Är din historia viktig?

Vi uppmanar också besökaren att ta vara på sin historia, för den kommer att vara en del av framtidens historia. Din egen historia är en viktig tråd i det spindelnät som vi tillsammans spinner för att dokumentera den tid vi lever i idag.

interaktive_7pages5

Det kan handla om så enkla saker som att skriva en personlig dagbok. Att intervjua dina föräldrar, din mormor och din farfar. Att fotografera din familj och dina släktingar. Skapa en enkel släktkrönika. Att sätta samman ett släktträd och med det som bas försöka ta reda på mer om varje släkting.

HAMN kommer att ge tips och visa vad du hittar verktyg men också möjligheter att forska och leta efter delar av din historia som du kanske aldrig kände till.