PROGRAM FÖR ÅRSDAGEN DEN 13 AUGUSTI

Snart är det dags för årets stora händelse – HAMN uppmärksammar årsdagen av Slaget vid Stäket, söndagen den 13 augusti!

Kvinnor i strid

Den 13 augusti i år var det på dagen 298 år sedan svenska och ryska trupper möttes i den legendariska sammandrabbning som gått till historien som Slaget vid Stäket. Detta uppmärksammas traditionsenligt på HAMN! En fullspäckad dag med föreläsningar, barnaktiviteter, guidningar och extrapriser utlovas.

Dagsprogram:

11:00 – Museet öppnar. Halva entrépriset – 40:- för vuxna och 25:- för pensionärer. Barn upp till 12 går gratis.

12:30 – Föreläsning på museets nedre plan: ”Kvinnor i fält – Om förklädda soldater, arméföljeslagerskor och andra kvinnor som drog i krig under 1600- och 1700-talen.” Författaren Anna Larsdotter som skrivit boken ”Kvinnor i strid”, berättar om den militära verklighet som sällan syns i historieböckerna. Anna är journalist, författare och före detta chefredaktör för tidningen Militär historia.

13:30 och 14:30 – Föreläsning på ovanvåningen: ”Slaget vid Stäket – de senaste forskningsrönen.” Slagfältsarkeolog Tomas Englund föreläser om vad de senaste årens forskning avslöjat om slaget och hur det skiljer sig från den traditionella historieskrivningen.

Hela dagen:

Silversmide – Silversmeden Susanne Amrén låter dig prova på silversmide på verandan.

Ny utställning: ”Skärgården i brand! Rysshärjningarna 1719” – Besök vår nya utställning om ryssens framfart i skärgården och ta del av skärgårdsbefolkningens berättelser.

Liggande affischbild Skärgården i brand

Guidningar i museet – Våra duktiga guider berättar om slaget och omständigheterna runtomkring på ett lättillgängligt och spännande sätt som passar alla åldrar.

Specialpriser – Massor av extrapriser i butiken! Exempelvis säljer vi vår egen skrift ”Baggensstäket 1719” för endast 50:- (ord pris 95:-).