Årsdagen för Slaget vid Stäket

I slutet av Stora nordiska kriget brände ryssarna längs den svenska kusten under vad som idag kallas för rysshärjningarna. För snart 300 år sedan, den 13 augusti 1719 drabbade svenska och ryska trupper samman i Slaget vid Stäket. Svenskarna har tillskrivits en stor och heroisk seger. Men vem var det som vann slaget egentligen? Omfattande arkeologiska undersökningar har gett ny information om hur slaget gick till. Det är denna historia vi berättar om på museet HAMN.

Årsdagen för Slaget vid Stäket uppmärksammar vi årligen på HAMN och i år är inget undantag. Vi har ett spännande program under både 12 och 13 augusti 2018. Eftersom årsdagen infaller på måndagen har vi därför extraöppet.

Program på museet under båda dagarna:

Kl 11-17: Museet är öppet med fri entré.

Kl 11: Samling vid museet för avfärd till Skogsö och guidning på slagfältet av slagfältsarkeologen Tomas Englund. Samåkning uppmuntras men det går också bra att ansluta på Skogsö. FÖRANMÄLAN krävs. Om ni vill följa med på exkursion, hör av er till oss på info@hamnmuseum.se eller 08-570 31 110.

Kl 12.30: Familjevisning om soldater och deras familjer under 1700-talet. Hur bodde soldatfamiljerna? Fick soldaterna betalt? Hur levde familjen när pappan var ute i kriget? Hur gjorde man med barnen? Gör ditt eget soldattorp med familj.

Kl 14.30: Familjevisning om soldater och deras familjer under 1700-talet. Hur bodde soldatfamiljerna? Fick soldaterna betalt? Hur levde familjen när pappan var ute i kriget? Hur gjorde man med barnen? Gör ditt eget soldattorp med familj.

Kl 15: Föredrag av slagfältsarkeologen Tomas Englund om Slaget vid Stäket. Vad hände egentligen den 13 augusti 1719?

Guidning om slaget kl 12, 13, 14 och 16 i museets utställning.

Tipsrunda i museet för barn under hela dagen.

Passa även på att se vår tillfälliga utställning Pesten 1710. Utställningen berättar om när Stockholm drabbades av den värsta katastrofen i stadens historia, mitt under Stora nordiska kriget.

Program i Skogsö kapell under båda dagarna:

Kl 11-15:

Slaget vid Stäket åskådliggörs av figurspelsföreningen Little Wars med hjälp av 28 mm modellfigurer och landskap.

Då, ett slagfält – nu, en av Sveriges vackraste begravningsplatser: lär dig mer om begravningsskick i Sverige genom tiderna, utställning och föredrag i kapellkällaren av Lena Brännvall.

Årsdagen för Slaget vid Stäket arrangeras tillsammans med Saltsjöbadens församling.

Varmt välkomna!

Sidan uppdaterad 7 augusti 2018.