Mer eller mindre fantastiska berättelser om Rysshärjningarna har spridits och förts vidare muntligt i hundratals år.

Ny utställning: ”Skärgården i brand – Rysshärjningarna 1719”

Besök vår nya utställning om ryssens framfart i skärgården och ta del av skärgårdsbefolkningens berättelser.

I stora delar av skärgården är minnet av härjningarna i högsta grad levande, en del av traktens identitet. Vi har samlat en del av dessa berättelser i vår utställning, som vi hoppas ska ge en sammanhängande bild av de traumatiska händelser som utspelade sig sommaren 1719.

20248060_1429779130401578_5301798081889256995_o

Våra duktiga guider berättar om slaget och omständigheterna runt omkring på ett lättillgängligt och spännande sätt som passar alla åldrar.


MANNEN SOM GICK UT I SIN TRÄDGÅRD, TITTADE PÅ EN JORDKULLE OCH HITTADE EN MEDELTIDA TEGELUGN.

 IMG_4837

Vad kan en gammal kulle på en villatomt innehålla?

Den frågan ställde sig Jan Peder Lamm, arkeolog och tidigare förste antikvarie och forskningschef vid Historiska museet.

Året 1943 köpte Jan Peders föräldrar en villa med en stor tomt vid Baggensfjärdens strand i Saltsjö Boo sydöst om Stockholm. Tomten ligger på vad som under medeltiden var ett näs vid inloppet till Stäket och den trånga farled som via Skuru ledde in till Stockholm. 2008 fick han slutligen möjlighet att undersöka kullen.

trapp

En arkeologisk undersökning startade och blev till en utgrävning som genomfördes under flera somrar. Svaret: det var en medeltida tegelugn – den hittills äldsta, kända i Stockholmstrakten!

Se filmen, hör Jan Peder berätta på museet HAMN…

interaktive_7pages

Är din historia viktig?

Vi uppmanar också besökaren att ta vara på sin historia, för den kommer att vara en del av framtidens historia. Din egen historia är en viktig tråd i det spindelnät som vi tillsammans spinner för att dokumentera den tid vi lever i idag.

interaktive_7pages5

Det kan handla om så enkla saker som att skriva en personlig dagbok. Att intervjua dina föräldrar, din mormor och din farfar. Att fotografera din familj och dina släktingar. Skapa en enkel släktkrönika. Att sätta samman ett släktträd och med det som bas försöka ta reda på mer om varje släkting.

HAMN kommer att ge tips och visa vad du hittar verktyg men också möjligheter att forska och leta efter delar av din historia som du kanske aldrig kände till.


Ny utställning: Pesten 1710

Juni, 1710. Ett skepp seglar in i Baggensstäket en mil öster om Stockholm. Ombord finns flyktingar från det krigshärjade Livland, men också något mycket, mycket mer ödesdigert – pestsmittan.

Museet HAMN visar utställningen “Pesten 1710” som berättar om när Stockholm drabbades av den värsta katastrofen i stadens historia. I utställningen möter besökaren samtida vittnesmål vid sidan av vår tids experter.

Under sportlovet kommer vi ha barnaktiviteter kopplade till utställningen – program kommer snart!

Läs Nacka Värmdö-postens reportage om utställningen här!

Gothius, Paulini L_titel (1) Lemnium, Guilielmum (2)


Saltsjöbanan rullar igen – men inte hela vägen

Nu går Saltsjöbanan mellan Henriksdals station och Saltsjöbaden. För att komma till Fisksätra från Slussen måste man således ta ersättningsbuss för Saltsjöbanan och där byta till tåg. Mer info finns här och tidtabell hittar du här!

Fler sätt att ta sig till oss ser du under fliken ”Hitta”.


VI HITTAR EN BIT AV 1719!

Eftermiddagen måndag den 21 augusti 2017: Helt plötsligt finns den där framför oss, på en helt oväntad men ändå logisk plats. Den fjärde nu upptäckta ryssugnen i Nacka utanför slagfältsområdet vid Baggensstäket.

Janp3

Jag är på upptäcksfärd tillsammans med den tidigare förste antikvarien och forskningschefen vid Statens historiska museum, Jan Peder Lamm och Hans och Leif från Boo Hembygdsförening. En Ryssugn är en enkel, kallmurad stenugn. Desss ugnar anses vara anlagda av ryssar i samband med det Nordiska kriget och rysshärjningarns i 1700-talets början. I Stockholms skärgård finns sådana lämningar på ett flertal ställen, bland annat i stort antal på Utö, omkring 400 stycken har totalt hittats i Stockholms län.

Idag hittade vi den 401:a. Enstaka ryssugnar som påträffats längre in i landet visar hur långt de ryska trupperna trängde in. I ugnarna bakades ”det mörka ryska brödet”. Det som avslöjar att ugnarna byggts av den ryska invasionstyrkan är att de följer ryska arméns rörelser 1719. Och nu låg den här framför oss ett stenkast från den brusande trafiken. Hel, orörd!

UgnB

Idag hittade vi också ännu en möjlig ryssugn och en möjlig gravsättning (se bilder!).

IMG_1060

Med sådana vänner som Jan Peder, Hans och Leif blir man en del av historien. Nu gäller det att få kommunen och andra myndigheter att ta del och ansvar för fyndet.

Nu måste man ställa frågorna: Tror vi att ryssarna gjorde sina ugnar natten den 13 augusti, eller fanns de redan på plats i början av juli, när en stor rysk eskader dokumenterat kom in i Baggensfjärden. Då Boo gård brändes.

Fanns ryssar i området mellan början på juli och 13 augusti? Är de nu upptäckta ryssugnarna på Boo i själva verket lämningar av spaningspatruller som inspekterade Stäkets försvarsuppbyggnad?

Fortsättning följer!


Ny utställning: Rysshärjningarna 1719

NY UTSTÄLLNING – INVIGNING 22 JULI!

Välkommen på invigningen av en ny utställning den 22 juli! Museet öppnar som vanligt 11:00, utställningen invigs kl 13:00 med en presentation från utställningsproducenterna och förfriskningar på övervåningen.

FRI ENTRÉ HELA DAGEN!

Sommaren 2019 är det 300 år sedan den terroraktion som kallas rysshärjningarna spred skräck längs Sveriges östra kust. På HAMN öppnar vi redan nu en utställning om händelseförloppet, anledningarna bakom och vilka konsekvenser det fick.

I stora delar av skärgården är minnet av härjningarna i högsta grad levande, en del av traktens identitet. Mer eller mindre fantastiska berättelser har spridits och förts vidare muntligt i hundratals år. Vi har samlat en del av dessa berättelser i vår utställning, som vi hoppas ska ge en sammanhängande bild av de traumatiska händelser som utspelade sig sommaren 1719.

Utställningen är ett samarbete mellan Norrtälje museum och Museet HAMN och kommer i början av 2018 att flytta till Norrtälje, för att bli tillgänglig för en bredare publik.

IMG_4686


Ta båten till oss!

T o m 20 augusti lägger nu M/S Gustavsberg VII eller M/S Enköping mot Artipelag till hos oss, tisdag-söndag varje vecka. Avgång kl 11:00 från Nybrokajen, ankomst Fisksätra Marina kl 11:55. Båten går tillbaka mot stan 15:25, så man har hela 3,5 timmar på sig för att utforska museet och äta en god lunch på Restaurang Saltsjö Pir.

Boka biljett här!

Extra passande är detta då Saltsjöbanan för närvarande rustas upp och är helt avstängd t o m 17 september. För den som saknar sjöben går det också utmärkt bra att ta buss 25M eller 26M från Slussen till Fisksätra!


HAMNs framtid

Den offentliga upphandlingen av Nacka kommuns bibliotek och museet HAMN är nu avslutad och de nya aktörerna är officiellt utsedda.

Från och med årsskiftet kommer alltså en ny aktör ta över driften för museet HAMN. De lyckliga vinnarna av upphandlingen är inga mindre än Stiftelsen Kulturmiljö Mälardalen – grattis! Stiftelsen har mångårig erfarenhet av kulturmiljövård och arkeologi och är verksamma över hela landet. Så här beskriver de sig på sin hemsida:

”Stiftelsen Kulturmiljövård utför kulturmiljövårdande verksamhet, främst uppdrag och projekt inom områdena arkeologi, byggnadsvård och kulturmiljövård. 

Stiftelsen bedriver för närvarande verksamhet från Norrbotten i norr till Kronobergs län i söder och från Värmland i väster till Gotland i öster men med fokus på Mellansverige.”

 


Lokalhistorisk föreläsningsserie

Lär dig mer om Baggensstäket under vikingatiden, ädla fynd längs farlederna runt Stockholm eller om hur pesten kom till Stockholm 1710. Anmäl dig till museet HAMNs föreläsningar!

Program och info: Program_forelasningar

Varje föreläsning kostar 100:- och inkluderar entrébiljett till museet. Förköp i museets entré, via bankgiro eller på plats i den mån det finns biljetter kvar. Begränsat antal platser!

Frågor? Ring oss på 08 570 31 110 eller maila malin@hamnmuseum.se


FRI ENTRÉ helgen 25-26 februari!

Invig sportlovet hos oss! Museet HAMN har öppet hus med fri entré, barnvisningar och ritverkstad. Kombinera med lunch, middag eller söndagsbrunch på Restaurang Saltsjö Pir.

Barnvisningar kl 14:00 lördag och söndag, ritverkstad på övervåningen hela helgen. Välkomna!

 

img_6747


Kurs i historia och figurspel startar vecka 3 2017!

Lek och pedagogik på museets nya kurs för nackaungdomar!

image1

Är du intresserad av historia och figurspel, är mellan 10-18 och bor i Nacka? Museet HAMN erbjuder en kurs där vi tillsammans lär oss om historia på ett aktivt sätt genom att arbeta med modellsoldater, figurspel och strategier.

För en deltagaravgift på 200 kronor får alla ett startpaket med tennsoldater, färg och annat material som behövs. I början av kursen kommer vi att måla våra modellsoldater. Vi kan både gå efter hur karolinersoldaterna såg ut men även måla fritt. När trupperna börjar bli färdiga kommer vi att skapa en spelplan som efterliknar slagfältet vid Slaget vid Stäket 1719. Därefter kommer vi att spela mot varandra utifrån givna regler. I slutet av kursen får deltagarna om de vill ställa ut sina kreationer i en ny utställning på Museet HAMN.

Vi kommer att få möta historiker i erfarna figurspelare för att lära oss om historia på ett nytt sätt.

Välkommen till en kurs som gör historia levande!

Det finns begränsat antal platser på kursen så anmäl er direkt till malin@hamnmuseum.se.

Plats: Museet HAMN i Fisksätra, Brantvägen 3
Kursen kommer troligtvis vara på onsdagar mellan 18-20, med reservation för ändringar. Kursen starta vecka tre, dvs. den 18 januari.
Ni tar er enklast hit med Saltsjöbanan (Fisksätra), buss (Fisksätra station) eller bil.
Kontaktperson: Malin Liedberg 070 630 90 64