Untitled-2
Untitled-2

Kontakt


Observera att telefonen inte alltid är bemannad. Säkraste och snabbaste sättet att nå oss är per e-post.

Museet direkt: 08 – 570 31 110

Bokning: 070 630 90 64

Driftsansvarig: LG Nilsson – lg@hamnmuseum.se

Verksamhetsansvarig: Malin Liedberg – malin@hamnmuseum.se 

Verksamhetsansvarig: Sirje Millersirje@hamnmuseum.se

Arkeolog: Tomas Englund – mobil: 070 846 66 27 tomaz.englund@gmail.com

Besöksadress: Brantvägen 3, övre planet, 133 42 Saltsjöbaden 

Museet HAMN är medlem i:

420334_314106005302235_1408011322_n

HAMN är ett unikt projekt.

Som alla unika projekt måste det finnas människor med visioner bakom projektet. Men det räcker inte, för att göra verklighet av visionen (som ni alla vet är en vision ”en dröm med en plan”) måste det finnas människor som kan samla in, sortera, presentera och reflektera. Och när det gäller museum, och liknande mötesplatser, handlar det också om människor som kan berätta, förklara och förföra. Många tycker kanske att ”förföra” är ett konstigt begrepp i dessa sammanhang. Tvärtom, förförelse baserad på kunskap och brinnande engagemang är det som kan skapa det genuina intresset, nyfikenheten. Får vi presentera arbetsgruppen bakom HAMN?

Projektet föddes ur slagfältsarkeologin ”på plats”, mannen som ledde detta är fortfarande det viktiga ankaret i projektet – Tomas Englund.

tomas

Ska man sedan skapa en upplevelsebar och givande utställning kring detta så krävs det en överblick och en insiktsfull kontroll av en projektledare och utställningsansvarig som har kontakt med allt från skribenter, museum, historiker, byggare, press m.fl. – Sirje Miller, som från och med 2014 också blivit verksamhetsansvarig för HAMN. Sirje har en tvärvetenskaplig bakgrund, har arbertat med kulturfastigheter inom Statens Fastighetsverk och var med i det stora team som startade Fotografiska museet.

sirje_webb

HEMLIGHETERNA BAKOM GÄSTERNAS LOVORD. Det är bl.a våra värdar och guider. I vår gästbok låter det så här när de har arbetat: ”Tack för en fantastisk guidning”, ”…intresserad och trevlig personal”, ”wonderful museum and excellent explanation”, ”engagerade guider”, ”kunnigt bemötande”, ”spännande historia förmedlad av skicklig guide”, ”överträffade våra förväntningar”. Det här är (i följd uppifrån) Anna, Malin, Tina, Ellen, Zeynep, Malin A, Astrid, Rasmus, Danielle (och i sommar) Lukas, Takoua, Astrid S och Otto. Våra fantastiska guider och museivärdar. Välutbildade och engagerade. Oftast finns alla i vårt museum, beredda att förklara, förmedla och fascinera.

FullSizeRender-3

FullSizeRender

FullSizeRender-2

FullSizeRender 2

zeynep

FullSizeRender

Astrid

rasmus

Danielle

lucas

Takoua

astird_s

otto_p

 

 

 

Kring ett projekt av det här slaget krävs insatser från arkeologer, skribenter, researcher, faktagranskare, olika sakkunniga, specialister på enskilda discipliner etc från tid till annan. Ingen nämnd, ingen glömd. Men vi uppskattar all det stöd och hjälp vi har fått och får längs resan till ett färdigt historiskt center.

All den sakkunskap som samlats måste också  formas till en utställning – och där har vi den internationella utställningsproducenten M.o.l.i.t.o.r till vår hjälp. (www.http://molitor-berlin.de/)

Team

Här Molitor på plats i Berlin: från vänster till höger, framifrån och bakåt: Alex, Kyra, Martin, Ludwig, Kristina, Konstantin, Jens och Anja.

Martin Müller: project management, head of m.o.l.i.t.o.r
Ludwig Fromm: scenografi, architecture, Professor at the Muthesius Academy of Fine Arts and Design
Kyra Porada: graphic design, scenografi
Alexandra Frenz: project assistance
Anja Oenning: architecture implementation planning
Kristina Möller: illustrator
Konstantin Knape: media technology
Jens Möller: exhibit and media development

Inte på bilden men också delaktiga i projektet är Dagmar Nordberg: exhibition concept och Kirsten Lenk: controlling

Under ett och ett halvt år arbetade LG Nilsson som huvudansvarig i projektet, med ansvar att färdigställa museet och förbereda det för drift. Kulturnämnden i Nacka kommun tog belutet i december 2013 att upphandla en aktör som kan sköta driften av museet HAMN från och med att museet öppnar under 2014. Efter en upphandling beslutades att LG Nilssons företag Emotion AB fick ansvar att driva det framtida museet. Så idag, och för fyra år framöver, är LG Nilsson driftsansvarig och museichef.

lg_webb