ilagg
ilagg

Tillbaka till slagfältet…


Den 13 augusti 1719:

”…fienden utanför Stäket med tiugosju galärer i Baggensfjärden var inloppen. Undfick samma dag regementet, klockan 2 efter middagen befallning att uppbryta, och sig till Stäket skyndsammast att förfoga. Regementet inemot ovannämnde ställe klockan vid pass sju samma afton var ankommit. …rycktes i tvenne bataljoner genom en av berg och skog mycket besvärlig väg emot fienden. Fienden mottog oss med eld ifrån höger till vänster, som strax besvarades och på bägge sidor continuerades in till mörkret…”

Orden är från Rutger Fuchs stridsberättelse, daterad Skarpnäck den 16 augusti 1719. Dagarna efter slaget vid Stäket dit Rutger Fuchs blev kallad som undsättning.

Idag har Rutger Fuchs vapen närmat sig slagfältet. Något av dem kanske för andra gången? De finns nämligen nu att beskåda på Museet HAMN.

vapen

Två stycken flintlåspistoler (15,2 mm) tillverkade av pistolsmedmästare Adam Anthon Gerhardt i Stockholm 1739. Sannolikt en hedersgåva till Rutger Fuchs i samband med hans avgång som chef för Södermanlands regemente samma år.

En musköt m/1716. En sk flintlåsmusköt (20,04 mm) troligen tillverkad i Jönköping omkring 1716.

En bajonett m/1716. Troligen tillverkad i Jönköping omkring 1716.

Och en värja av det slaget som användes i den svenska armén under Stora nordiska kriget. Troligen tillverkad i Tyskland 1685.

Vi tackar Armémuseum som nu gett oss förtroendet att visa upp vapnen under tio år framåt.

magi

Layers of time

Enklast översatt med ”Lager av tid”. Det är namnet på den animerade introduktionsfilm som du möter som besökare till museet HAMN. Med den filmen vill vi visa på att historien ständigt får nya lager – och att du själv är med och skapar de lager som andra kommer att upptäcka i morgon.

Här får du några bilder som en liten förhandsvisning, du kan också klicka på länken längst ned och få ett rörligt smakprov ur filmen.

300AD

krog

Visa mig ett klipp ur filmen!