Utställningar


Museet HAMNs basutställning

Sveriges första slagfältsmuseum – som berättar historien på plats. Utgångspunkten i museet är Slaget vid Stäket, men rör sig över inloppets 1000-åriga historia samt det mångkulturella Fisksätra.

Den 13 augusti 1719 drabbade svenska och ryska trupper samman i det legendariska Slaget vid Stäket. Händelsen har gått till historien som karolinernas sista strid och en överlägsen svensk seger – men kan man lita på den traditionella historieskrivningen? Flera års forskning har gett oss en helt ny bild av vad som egentligen hände.

Drygt 250 år efter slaget fick området en ny prägel när man byggde ett nytt bostadsområde, Fisksätra, som kom att bli Sveriges mest tätbefolkade plats. Museet HAMN berättar platsens historia från forntid till nutid!

IMG-0900


Pågående tillfälliga utställningar

Pesten 1710:

Juni, 1710. Ett skepp seglar in i Baggensstäket en mil öster om Stockholm. Ombord finns flyktingar från det krigshärjade Livland, men också något mycket, mycket mer ödesdigert – pestsmittan. Museet HAMN visar utställningen “Pesten 1710” som berättar om när Stockholm drabbades av den värsta katastrofen i stadens historia. I utställningen möter besökaren samtida vittnesmål vid sidan av vår tids experter. 

Utställningen invigdes 27 januari 2018.

Illustrasjon hentet fra boken Svartedauen av Kittelsen, Th. og utgitt av L.E. Tvedte (no, 1901)

Illustration hämtad från boken Svartedauen av Kittelsen, Th. och utgiven av L.E. Tvedte (no, 1901)


Tidigare tillfälliga utställningar

Nacka förr & nu:

Hur har Nacka egentligen sett ut genom åren? Nacka hembygdsförening har producerat en fotoutställning som just nu visas på museet HAMN.

Utställningen visades 16 juni – 30 september 2018.

image1


2017: Skärgården i brand

”Ryssen kommer!” Det är en fras de flesta svenskar har hört, idag kanske mest skämtsamt. Men var kommer den ifrån? Varför just ryssen och inte till exempel dansken, som i hundratals år var Sveriges ärkefiende? En anledning är de så kallade rysshärjningarna, den terroraktion som skulle få Sverige på knä under Stora nordiska kriget.

År 2019 är det 300 år sedan ryssarna med eld och vapenkraft spred skräck längs Sveriges östkust. Dessa härjningar är än idag högst levande i det kollektiva medvetandet och har lämnat många spår efter sig i skärgården i form av muntliga berättelser och platsnamn.

Skärgården i brand är producerad av Norrtälje museum och Museet HAMN för att uppmärksamma 300-årsminnet av rysshärjningarna.

Utställningen invigdes 22 juli 2017 och visades till hösten 2017.

Liggande affischbild Skärgården i brand


2016: Fragment och minnen

Under flera generationer bodde familjen Nyström på Skogsö. Deras egna fotografier, dagböcker och föremål berättar om en svunnen tid. Livet i slutet av 1800-talet såg väldigt annorlunda ut på Skogsö. Utställningen kom till tack vare Maggie och Hendel Friberg. Hendel Friberg är en av Sveriges mest välkända fartygsmålare, vars tavlor hänger på många marina museum. Under många år bodde paret Friberg på Skogsö och lärde känna familjen Nyström. 

Utställningen invigdes 13 augusti 2016 och visades till sommaren 2017.

fragment och minnen


Sidan uppdaterad 30 september 2018.