Laddar Evenemang

Årsdagen för slaget vid Stäket

13 augusti, 2022 kl 11:00 - 16:00

Foto: C Hanna Olsson 2019
I slutet av det stora nordiska kriget härjade en rysk härjningsflotta längs den svenska kusten. Denna händelse kallas idag för rysshärjningarna. Den 13 augusti 1719 drabbade svenska och ryska trupper samman i slaget vid Stäket. Svenskarna har tillskrivits en stor och heroisk seger. Även ryssarna utropade sig själva till segrare. Men vad var det som hände egentligen? Omfattande arkeologiska undersökningar och ryska källor har gett ny information om hur slaget gick till. Det är denna historia vi berättar om på museet HAMN.
Årsdagen för Slaget vid Stäket uppmärksammar vi årligen på museet HAMN och i år har vi ett spännande program för stora och små.

Program

Kl 11-16: Museet öppet. Fri entré hela dagen.

Kl 11-12.30: Guidad visning längs kulturpromenaden till Skogsö kyrkogård.

Kl 12-13: Guidad visning för vuxna i museets utställning.

Kl 13-14: Högläsning av författaren Frank Lindblad ur sin nya ungdomsroman Ryssen anfaller, om soldaten Lars Eriksson som deltar i slaget vid Stäket.

Kl 14-15: Familjevisning om stora nordiska kriget, följt av pyssel på visningens tema. Rekommenderas från 7 år och uppåt!

Vänligen notera att kulturpromenaden på Skogsö är i kuperad skogsterräng och lämpar sig inte för barnvagnar eller rullstolar. Bra skor, vattenflaska och eventuellt gåstavar rekommenderas!

Scroll to Top