Laddar...

Familjevisning om hur det var att vara barn förr

21 maj kl 13:00 - 14:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 13:00 på söndag och lördag, upprepas till 29 maj, 2022

Familjevisning om hur det var att vara barn förr

Följ med på en familjevisning om hur det var att vara barn förr. Vi berättar om könsroller, restriktioner och gränsöverskridande i forna tider.

Idag har alla barn i Sverige rätt till utbildning och skolplikt. Skolplikt innebär att alla barn från året de fyller sex år ska gå i skolan. Det har dock inte alltid sett ut så i Sverige, skolplikten infördes med folkskolestadgan 1842. Hur var det egentligen att vara barn förr i tiden? Synen på barn har förändrats genom tiderna, ofta ansågs ett barn vara vuxen betydligt tidigare än vad vi anser idag. Livet för barn skilja sig ofta åt beroende på vilken samhällsklass och kön de tillhörde. Barn fick ofta arbeta redan vid ung ålder, med hårt arbete och långa dagar. Såg möjligheterna olika ut för en flicka jämfört med en pojke? Hur var det då och hur är det nu, kan man bli vad man vill?

I vår familjevisning om hur det var att vara barn förr gör vi ett antal nedslag i olika tidsepoker och berättar om barnens roll i samhället och hemmet. Efter visningen finns möjlighet att pyssla och måla på visningens tema i vår verkstad.

Familjevisningen sker lördagar och söndagar kl 13, vecka 18-21. Se vårt kalendarium för samtliga datum.

Ingen föranmälan krävs. Fri entré för barn och ungdomar till och med 18 år.

Fotografi av barn som arbetar vid DUX karamellfabrik, 1922. Fotograf Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB. Länsmuseet Gävleborg. CC BY-SA. Tillgänglig via DigitaltMuseum.