Med anledning av Covid-19 har museet HAMN tillfälligt begränsade öppettider. Observera att förändringar kan ske med kort varsel. Läs mer om våra öppettider.

Laddar...

Laddar Evenemang

Pjäsen ”Wilhelm Edstedt – karolin och man”

13 augusti kl 13:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)

One event on 16 augusti, 2020 at 13:00

One event on 23 augusti, 2020 at 13:00

One event on 6 september, 2020 at 13:00

Teater_karolin_WEB

På Fisksätra holme bjuder vi på museet HAMN in till gratis teaterföreställning av pjäsen ”Wilhelm Edstedt – karolin och man” under söndagar i augusti och september. Innan föreställningen finns det möjlighet att lyssna på våra guider om det stora nordiska kriget och efter föreställningen finns våra guider tillgängliga för att svara på eventuella frågor. Publikrepetitionen av pjäsen sker på årsdagen av vårt firande av slaget vid stäket torsdagen den 13/8. Söndagen den 16/8 är det premiär för pjäsen och då bjuds det in till mingel och föredrag av Olga Svedin efteråt.

Om pjäsen: ”Wilhelm Edstedt – karolin och man” utspelar sig under Stormaktstidens Sverige och handlar om Ulrika Eleonora Stålhammar som med livet som insats trotsade tidens konventioner, klädde sig i manskläder, tog värvning och gifte sig med kärleken Maria Löhnman. I en tid där både staten och kyrkan utövade en hård kontroll av folket, var allt som föll utanför normen belagt med dödsstraff och evig förtappelse och som kvinna utge sig för att vara en man var ett allvarligt brott, för att inte tala om att som kvinna älska en annan kvinna. Men för Ulrika Eleonora fick det bära eller brista, hennes längtan efter ett annat liv var för stark för att kuva, och som Wilhelm Edstedt fann hon till slut både frihet och den stora kärleken.

Regissör: Voula Kereklidou

Dramatiker: Therese Söderberg

Skådespelare: Anette Sallmander

Om föredraget efter pjäsen: Olgas föredrag kommer att behandla hur 1700-talets svenska könsmaktsordning orsakade att den svenska militären för vissa individer blev en fristad, både för normbrytande könsuttryck och för sexualitet. Under föredraget kommer det även att diskuteras hur det rättsliga och icke-juridiska efterspelet av det upptäcktes att Wilhelm Edstedt tilldelats namnet Ulrika Eleonora Stålhammar vid födseln har både likheter, men även väsentliga olikheter, med dagens patriarkala ordning.

Om Olga Svedin: Genusvetare och museipedagog. Olga tog sin masterexamen i genusvetenskap på Stockholms universitet 2019. Inom sina studier har hon särskilt fokuserat på HBTQ-frågor, både nutida och dess historiska utveckling. Svensk HBTQ-historia är därmed både ett intresse och något Olga har välgrundade kunskaper inom.

OBS! Begränsat antal platser till max 50 personer pga Corona och vi följer självklart Folkhälsomyndigheternas rekommendationer med att hålla avstånd. För att säkra din plats på pjäsen så kan du föranmäla din via mejl till info@hamnmuseum.se där du skriver namn och telefonnummer så återkopplar vi om bokningen.

Scroll to Top