Med anledning av Covid-19 har museet HAMN tillfälligt begränsade öppettider. Observera att förändringar kan ske med kort varsel. Läs mer om våra öppettider.

Laddar...

Skolvisningar

En stor och viktig del av museets verksamhet är riktad till barn och unga. Vi erbjuder studiebesök för alla åldrar, från förskola till gymnasium och SFI. Här kan eleverna lära sig mer om såväl lokalhistoria som allmän svensk historia och kultur. Vikingar, svensk stormaktstid och miljonprogrammet – allt på en och samma plats!

skolbarn

Skolvisningar

Museet HAMN, slagfältsmuseet i Nacka, erbjuder visningar med teman som sträcker sig från forntid till idag, alla med platsen som utgångspunkt. Vår personal har bred kompetens inom bland annat historia, arkeologi och etnologi. Vi tar gärna fram anpassade skolvisningar för just er skola eller klass. Samtliga visningar går att anpassa efter årskurs, önskemål och behov. Skapande verkstad kan bokas i samband med vissa guidade visningar och följer tematiskt visningen ifråga. Kontakta oss gärna i samband med er bokning så kommer vi tillsammans överens utifrån era önskemål.

Pris: 900 kr/visning, fri entré för elever och pedagoger i samband med visning.

Hör gärna av er med era önskemål. För mer information och bokningsförfrågan, fyll i vårt bokningsformulär eller kontakta oss på info@hamnmuseum.se

Vid avbokning senare än 7 dagar innan bokat tillfälle, debiteras halva avgiften.

IMG_5406

Skolor på egen hand

Ni är givetvis även välkomna att besöka museet på egen hand men vi önskar då att ni föranmäler ert besök för att säkerställa att det inte krockar med något annat.

Skolprogram

Upphänga gamla barnkläder

Spåren efter Järnåldern

Vikingar är något som vi idag möter i populärkulturen i form av bland annat serier och filmer. De framställs ofta som aggressiva sjöfarare. Var verkligen alla människor krigiska vikingar eller fanns det andra sätt att leva under denna tidsperiod? Utifrån föremålen i museets utställning berättar vi om vikingatidens samhälle och vilka spår som finns kvar idag.

Rekommenderat för årskurs F-6.

Rum med 70-talsinredning. I förgrunden sitter en flicka som använder en pekskärm.

Nackas lokalhistoria

Människor har färdats längs vattenvägarna i Nacka i tusentals år. Dessa vattenvägar har möjliggjort att människor från när och fjärran har kunnat mötas samt bedrivit byteshandel och delat idéer. Under historiens gång har dessa människor även hamnat i konflikter och krigat med varandra. Idag kan vi följa spåren efter dessa möten i kulturlandskapet och i de arkeologiska och historiska föremål som finns utställda på museet. Vi rör oss under denna visning genom Nackas historia med start från järnåldern fram till idag.

Rekommenderat för årskurs 4 - 6.

Målat porträtt av KARL XII

Stormaktstiden

Visningen fokuserar på stormaktstidens uppgång och fall från övergripande nivå till individnivå. Vi talar först om regenter, krig och de viktigaste politiska skiftningarna i landet för att sedan gå över till att tala om Sveriges befolkning ur den enskilda människans perspektiv. Hur såg exempelvis levnadsförhållandena ut för soldatfamiljer under krigstider? Vi utgår från de historiska föremål, kartor och bilder som finns i de olika utställningarna på museet.

Rekommenderat för årskurs 4–9.

Gammal sida ur bok med snirklig text

Historiebruk och källkritik

Med utgångspunkt från museets basutställning om slaget vid Stäket 1719 talar vi om historiebruk och källkritik. Med fokus på att problematisera historieämnet diskuterar vi bland annat propaganda och information under exempelvis krigsföring tillsammans med eleverna. Varför vet vi det vi vet om historien och varför är det viktigt att veta? På vilka olika sätt kan historiskt material vara vinklade? Hur kan vi idag vara kritiska och genomskåda propaganda i olika sammanhang?

Rekommenderat för årskurs 7–9 och främst gymnasium.

Människor utklädda till karoliner strider i skogen

Slaget vid Stäket

En visning med utgångspunkt från museets basutställning om slaget vid Stäket 1719. Fokus ligger på slaget men vi belyser även det stora nordiska kriget och rysshärjningarna.

Rekommenderat för årskurs 4 – 9 samt gymnasium.

Aktern av ett gammalt skepp

Vanliga frågor

Vad kostar det? Hur lång tid tar det? Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får om våra skolvisningar.

Senast uppdaterad: 2020/07/09

Scroll to Top