Med anledning av Covid-19 har museet HAMN tillfälligt begränsade öppettider. Observera att förändringar kan ske med kort varsel. Läs mer om våra öppettider.

Laddar...

Tidigare utställningar

En hand håller upp en gammal flintyxa från Stenåldern.

Stenåldersjägarna i Norvik

I Norvik, strax norr om Nynäshamn, genomfördes 2018 en arkeologisk undersökning av en stenåldersboplats. Vid undersökningen hittade arkeologerna flera spännande fynd så som keramik, pilspetsar och yxor. I utställningen Stenåldersjägarna i Norvik visades ett urval av dessa fantastiska föremål.

Utställningen visades 16 november 2019 – 7 januari 2020.

Skulptur föreställande byggnad i ljust trä

Lugnet

Lugnets industriområde låg där Hammarby sjöstad finns idag. Området var känt för de småföretagare som byggde sina egna hus och verkstäder och levde på sitt eget sätt. Området var en tydlig kontrast till det i övrigt ordnade och stadsplanerade Stockholm. Konstnären Krzysztof Jeglinski gjorde skissar av området under 1980-talet som återfanns vid en storstädning av hans ateljé. Utifrån skisserna skapade han visuellt och taktilt läsbara konstverk som visades i utställningen Lugnet.

Utställningen visades 4 maj – 29 september 2019.

Skylt med texten "Nacka förr & nu"

Nacka förr och nu

Hur har Nacka sett ut genom åren? En fotoutställning, producerad av Nacka hembygdsförening, där fotografier sida vid sida visar hur utvalda platser i Nacka har sett ut och hur samma platser ser ut idag.

Utställningen visades 16 juni – 30 september 2018.

Rum med stora affischer med gamla dokument på väggarna

Pesten 1710

Juni 1710. Ett skepp seglade in i Baggensstäket, en mil öster om Stockholm. Ombord fanns flyktingar från det krigshärjade Livland, men också något mycket, mycket mer ödesdigert – pestsmittan. Utställningen Pesten 1710 berättade om när Stockholm drabbades av den värsta katastrofen i stadens historia. I utställningen mötte besökaren samtida vittnesmål vid sidan av vår tids experter.

Visningen visades 27 januari 2018 – 28 april 2019.

Svart affisch med vit text och illustrationer

Skärgården i brand – rysshärjningarna 1719

”Ryssen kommer!” är en fras de flesta svenskar har hört, kanske idag mest skämtsamt. Men var kommer den ifrån? Varför just ryssen? En anledning är de så kallade rysshärjningarna, den terroraktion som skulle få Sverige på knä under det stora nordiska kriget.

Skärgården i brand producerades i samarbete mellan Norrtälje museum och museet HAMN.

Utställningen visades 22 juli – 10 december 2017

Gamla svartvita fotografier

Fragment och minnen

Under flera generationer bodde familjen Nyström på Skogsö. Deras privata fotografier, dagböcker och föremål berättar om en svunnen tid. Livet på Skogsö i slutet av 1800-talet såg väldigt annorlunda ut. Utställningen som visades på museet HAMN kom till tack vare Maggie och Hendel Friberg som under många år bodde på Skogsö och var goda vänner med familjen Nyström.

Utställningen visades 13 augusti 2016 – 8 juli 2017.

Vill du veta mer om våra tidigare utställningar? Kontakta Isabell Flöjt på telefon 073 – 810 81 77  eller isabell.flojt@kmmd.se.

Senast uppdaterad: 2020/07/01

Scroll to Top